Translate

vineri, 26 aprilie 2019

Unitatea Militara (2)

...Orasul a ramas de mult in urma. In toata nebunia plecarii, inca nu ma dumirisem care este destinatia finala. La un moment dat, cineva, in comisariat ne-a comunicat locatia si specificul armei...Probabil ca un timp le-am memorat...Acum nu mai aveam habar. Intreb un tovaras de compartiment si asta ma informeaza cum ca urmeaza sa ajungem tocmai dincolo de Suceava, la o unitate de radiolocatie...Tulai Doamne !!! ...zic in gand. Mi-a tras-o "soacra-mea". Da, pana la urma, putea fi si mai rau...asa ca-i bine. Ma incurajez eu in gand.
  In compartiment este veselie mare. Stam inghesuiti zece pifani pe opt locuri, da cine mai baga de seama aste mici detalii. Bautura curge garla. Incet, incet, ne ametim si tot odata devenim tot mai buni prieteni. Se bea in disperare. Ca si cum asta ar fi ultima zi de viata a fiecaruia. Coniacul meu a disparut primul. A urmat o sticla de rom ( mai mititica, la jumate ) iar acum, se lucreaza la o "grasana" de doi litrii ( Draga Olteanu...asa li se spuneau pe atunci recipientelor de sticla - unice- la volumul acesta ) cu rachiu de tara...E bun si asta cand esti disperat. Incep sa-mi cunosc viitorii camarazi. ( Ma iertati daca nu le mai retin numele tuturor...au trecut patreuzeci si ceva de ani ).
- Burduja Dorian ...mama ce matahala. Un baiat jovial, de peste o suta de kg. Fumeaza in draci ( numai tigari americane ) iar din cand in cand iese pe culoar ( stau pe locul din margine ) si din buzunarul interior al hanoracului scoate o sticla plata, de jumatate de litru...cred ca-i whisky sau un coniac strain, si da pe gat cateva inghitituri. Pare baiat de gasca, dar din cate observ este nitel rezervat si prudent fata de anturaj.
- Visheg Jan...De gasca si asta. Ba chiar imi place de el. Pletos,are si chitara si canta cat de cat acceptabil. Asta este norocos. A fost incorporat la olalta cu un prieten de-al lui , prezent si el in compartiment.
- Mocanelu Gheorghe. Si asta e pletos, da fata de amicul lui care e brunet ca pana corbului, asta e blond scandinav...Se da mare nitel, are tupeu...totusi nu este deranjant. De baut bea insa ca un campion...Imi place si de el.
- David Sorin... Slabut si cam batrancios, asa ca fizic. Rade timid si face eforturi vizibile sa fie acceptat de restul. Nu-i baiat rau...ce sa zic. Nu ma pronunt pana nu vad ce are in cap.
- Popov Ghita. Asta este tuns scurt ( fata de noi, ceilalti pletosi ) imbracat mai modest si cu un vocabular ce-l incadreaza catre mediul rural. Este destul "uscat" dar poti ghici ca e numai "vana" in el.  Rachiul ce-l bem acum, de la el provine.
- Ghisman Petrica...Asta e golan de golan. Are o fata dubioasa si...dupa relatarile lui si prieteni tot dubiosi. Despre cativa auzisem destule. Mananca intruna si bea pe nerasuflate, cu toate ca pana acum, nu a contribuit cu nimic la "zaiafet"...Tinem sub observatie.
- Ganea Sorin...Asta-i scula de scula. Are pa el blugi " Levi Straus" si geaca de piele imblanita..Ne zice cum ca tac-su e ditai colonelu, la o unitate de artilerie din oras, dar pentru ca a fost bou si nu a intrat la facultate, l-a pedepsit si a aranjat sa fie trimis la dracu-n praznic. Nu stiu ce sa zic...E smecheras...da' cred ca mananca cacat cu tacsu colonelu...om vedea.
- Dinu Marin. Rotofei si bucalat de parca ar fi bucatar . Injura grobian la fiecare doua cuvinte, bea ca un rus si seamana cu un "Ivan" autentic. E blond ca paiul si rozaliu la fata. Ne-a surprins pe toti, cand si-a scos din valiza "prietenii lui nedespartiti" - cum ii caracteriza. Doua cutite cu manere de bachelita si lame inguste da perfid de ascutite, lungi de mai bine de 30 cm. Am ramas cu totii "muti" la vederea lor...Baiatul a inceput sa rada gros, si-a suflecat manecile pluovarului tesut in casa si si-a dezvelit bratele vanjoase... Frate !!!! O duzina de cicatrici, adanci si reliefate, de le priveam ca pe numere de circ. " Ba fraierilor...stiti voi ce-s astea ba ??? Ai da pula voastra ba...Astea-s muscaturi de porc ba... de vier in calduri si ...alte animale, ba.. Eu is macelar, ba, si nu mi-e rusine cu meseria mea. Pot taia gatul unuia fara ca macar sa simta ba...Care-i porc cu mine face cunostinta cu prietenii mei ba..."  Brusc harmalaia din compartiment inceteaza. Toata lumea a amutit, perplexa...Se instaleaza o stanjeneala si o senzatie de nesiguranta..." Hai da-va-n pula mea de fraieri...Ati pus botu" Rade macelarul si-l bate peste umar pe "dolofanul" de o suta de kile... " Ce-aveti ba ??? V-a parasit gagicile ??? Hai sa bem fratioare, ca maine nu se stie .."  Veselia se intoarce instantaneu si "petrecerea continua"....Chiar imi place de baiatu. E sonat, da e valabil
  Trenul a trecut deja de Tecuci. Ni se face foame si inainte de a schimba "meniul" pe vin si bere, de comun acord, hotaram sa ne ospatam. Valizele de lemn sunt coborate din plasele de bagaje sau scoase de sub banchete si dupa ce isi descarca o parte din bunatatile culinare, sunt randuite frumos, in forma de "masa de protocol" pe mijlocul compartimentului...Se mananca ca la pomana. Salata Boeuf ( asta era a mea, facuta speciala de catre mama ) cu sunca de tara, asezonata cu branza de burduf si costita de miel. Pui de tara la ceaun, cu crap prajit. Oua fierte cu salam si costita de porc. Cozonac si cornulete de casa....Fum de tigara, sa-l tai cu cutitul. Chitara lui Visheg si vocea lui Mocanelu cantand "Saraiman"...Delir....
  Eram euforic. ( Nu beat. La bautura tineam zdravan, pe vremea aceea. In blocul in care copilarisem, eram cam sapte -opt tovarasi de aceeasi varsta. Crescusem impreuna, ne apucasem de fumat si  de baut impreuna...asa ca aveam antrenament, nu gluma ). Ma simteam minunat chiar. Toate erau asa de departe, incat nici nu le mai bagam in seama. Si parintii...si gagica...si nenorocita aia de unitate militara...Pusca mea. Daca ma gandeam bine, practic acum, eram dejape jumatate  in armata...si uite frate, ca nu era deloc rau.
  Cand am trecut de Iasi, am trecut deja la "rationalizarea" proviziei de alcool. In sensul ca toata lumea respecta randul si pana nu termina si ultimul, paharul, nu mai face nimeni "plinul"... Ziua scurta si geroasa de februarie isi tragea deja plapuma peste cap si se pregatea de culcare...In iasi, se "evacuasera" vreo doua compartimente de racani. Coborasera in alai, ca la nunta si harmalaia din vagon se mai potolise. Cativa din compartiment, profitand, s-au dus sa atipeasca nitel, pe locurile eliberate.  Mocanelu, vocalistul, ragusise de atata cantat, in fumul gros de tigara si tacerea se instala pe furis.  Beam in liniste, cei cativa care mai ramasesem pe "baricade" si temerile ranjeau coltii la noi, ca niste lupi flamanzi, din intuneric...
  E tarziu, in noapte. Trece nasu' pe coridor si unul il itreaba cat mai avem de mers pana la Suceava. " Vreo ora, zice nenea...Pregatitiva cururile de futai". Rade ca boul si trece mai departe...Vagonul este amortit cu totul. Brusc s-a facut frig si geamurile sunt inghetate bocna. Mi-a trecut parca si betia...gandurile negre pun stapanire iarasi pe mine..." Ce pusca mea am facut ??? O fi bine...o fi rau ???  Bai da du-te la dracu !!! Nici sa te insori la doujde..ani. Un an si patru luni... Mare rahat. Patrusuteoptzeci si ceva de zile...Valeu mamaaaaaa. Mai bine spui un an si patru luni..."  Burduja sforaie ca un dinozaur. Unul, de mai incolo, nu-l vad bine, ca lumina-i stinsa, se cearta cu cineva in somn....Bine i-o fi ca poate dormi..Ies pe culoar si mai vad doi "confrati", la fel de "cufuriti" ca si mine. " Se vad lumini de oras..."  Zice unul. " Cred ca am ajuns la capat..."
  Trece iarasi "nasul", vioi nevoie mare. Din perspectiva lui era minunat. Capatul traseului ( Acc Galati- Suceava ) odihna de voie, un sprit o cafea...." Cavalerii !!! Hai cu tata !!! Desteptarea ca ati ajuns acasa !!! Imbracati-va ca lumea ca afara sunt pe putin minus douajcinci de grade. " Incepe agitatia in compartiment. Brusc, nu mai suntem prieteni, nu ne mai tragem de sireturi si nici chef de glume nu mai avem. Ne impiedecam unul de altul, cautand sa ne randuim lucrurile de imbracat si valizele colturoase. Pe masuta de la geam zac cateva sticle de bere abia incepute, iar  sub ea, o sticla intreaga de vin... Macelarul se impiedica de ele si striga ragusit si somnoros;
- Bai labarilor...Hai, care trage cu mine o dusca. E pacat de ele ba, sa le lasam acilea...
  Nu-l baga nimeni in seama si fiecare isi vede de ale lui, ignorandul.
- Da-va-n pula mea de babalai... V-a cazut pula closca ??? Ba si ce tantosi mai erati de cu sera...
  Da pe gat, ca in chiuveta, alea doua sticle incepute de bere. Ridica sticla de vin si priveste iscoditor catre noi, ceilalti "babalai". Cum nu gaseste nici un companion, rastoarna sticla cu gataul in jos, pentru a se convinge ca nu curge, apoi deschide valiza si se munceste ceva vreme sa o indese alaturi de continutul si asa excedentar...Trenul franeaza eliberat de sarcina covarsitoare ce tocmai se incheiase si noi ne bulucim ca oile, catre usa inghetata a vagonului.........

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu