Translate

joi, 25 aprilie 2019

Unitatea Militara (1)

   Comisariatul Galati...1976  Gerul musca cu furie din macadamul strazii Mihai Bravu, in primele ore ale diminetii. Nitel mahmur, dupa "masa de adio" servita seara in locuinta parintilor, tarand fara chef clasica valiza de lemn, ma imbarbatam in sine-mi conform zicalei << curaj gaina, ca te tai >> sa parcurg cele cateva sute de metri din locul in care ma "avortase" autobuzul inghetat, mirosind a benzina, pana catre scarile de lemn de sub bolta de piatra sumbra si intunecoasa, in spatele careia avea sa se petreaca ceea ce imi va schimba radical viata de pana atunci...Fiecare pas facut, urla disperat catre mine sa arunc valiza hidoasa din mana inghetata  si sa o rup la fuga in directie inversa...
 " Curaj gaina...curaj. Misca-ti hoitul si nu te mai lamenta atat... Aseara te dadeai mare si tare. Radeai de maica-ta, care bocea ca la priveghi. Misca-te lepadatura !!! "
 Adevarul era ca imi placea sa bravez. Citisem in liceu, tot ce se putea citi in materie de romane de razboi. Ma fascinau si ma faceau sa visez cu ochii deschisi, imaginandu-ma in pielea tuturor personajelor indragite. Pentru , celebrele romane ( din colectia Delfin ) ale lui Sven Hassel, eram in stare de orice, numai sa le pot avea. La biblioteca la care eram abonat, daruisem o multime de ciocolate cu lapte si rom, numai ca sa ma aflu in gratiile bibliotecarei. Numai asa reuseam sa intru printre primii, in posesia ultimului volum aparut si sa pot savura cu nesat, ultimele aventuri ale personajelor mele favorite, Micutul, Legionarul, Porta, Batranul, Sven..Citindu-le ispravile, ma imaginam deja un dur, blazat de viata si cu o vointa de fier.. Tocmai de aceea, in ultima noapte de "copilarie" am tinut sa le fac alor mei, o lectie de dirigentie..
 " Sa fim intelesi. In seara asta mancam, bem, stam de vorba...pana la ce ora aveti chef, pe urma ne culcam linistiti ( draci...numai eu stiam ce-i in sufletul meu ) si maine dimineata imi iau frumos valiza, ne spunem -la revedere- si cu asta basta. Nu vreau sa vina nimeni cu mine si sa ma boceasca la cap ( mama deja bocea pe furis, disperata de sumbra perspectiva ).. Ne-am inteles ??? " 
  Tata tacea impaciuitor, iar surioara ( mult ) mai mica, nu avea numic impotriva.. Acestea fiind spuse, ne-am continuat "programul de seara" pana la final. Cu iubita insa, a fost o tragedie ca in filmele indiene, derulata insa in prima parte a zilei..
  Margareta se numea. Imi fusese colega de clasa in liceu, iar catre sfarsitul ultimului an, imi devenise iubita "intima".... Ma cuplasem cu ea mai mult la ambitie. Nu era o frumusete extraordinara , compensa insa trupul...facut bine de tot , parca pentru un anumit scop, nu tocmai ortodox.  In clasa a XII -a B, in care invatam ( cam pretentios zis ) erau 32 de elevi. 10 masculi si restul femele. Dintre acestea, mai putin de jumatate erau demne de luat in seama, in vederea organizarii unor "jocuri de societate" pe teme de educatie sexuala...La varsta aceea ( 18 anisori ) hormonii urlau fara partinire, atat in ele cat si in noi, astfel incat atingerile nu erau evitate de nici unii, ba chiar din potriva. Fata asta insa, parca era pe invers...Oricine se incumeta sa puna mana pe ea, se trezea cu o palma peste ochi, un pumn zdravan in spate ( daca reuseai sa te feresti ) sau o zgarietura urata pe brate sau fata.. "Repudiati" de comportamentul ei "bizar" colegii o poreclisera " vaca " - asta pentru ca dadea cu copita- In felul acesta, ajunsesem sa punem pariu pe un pachet de "Kent" si o sticla de "Tomis" recompensa suprema, celui ce va reusi sa "imblanzeasca" frigida si sa o ....macar o data.
   Mai bine de doua luni am muncit sa "intru in gratiile" ei. Asta insemnand doar privilegiul de ai cara geanta scolara pana la autobuz si de a pasii alaturi de ea. Dupa doua luni, am devenit deja mai "intimi"...in sensul ca mi-a destainuit ca pe langa faptul ca scrie versuri ( si ce versuri...) mai exista si o "iubire a vietii ei" careia ii era devotata pana la moarte, sau macar pana ce aceasta ( adica iubirea ) isi satisface stagiul militar si se intoarce bine merci acasa. Evident, toate aceste imi fusesera comunicate pentru a nu-mi face iluzii desarte...in sensul magariilor practicate de catre toti masculuii in calduri...Vai de mine si de mine...am asigurat-o eu. Cum poti crede asa ceva ??? Te iubesc ca un nebun...te ador...dar cel mai mult apreciez virtutea ta extraordinara ( vrajeala in cap, aveam destula - nu degeaba mancam literatura cu paine )....Si uite asa, in luna a treia, am reusit sa o sarut..O data, de doua ori de mai multe ori...mai cuminte, mai indraznet, pe urma chiar obraznic...Inceputul a fost greu. In intunericul salii de cinema, la balconul departat de privirile indiscrete, mangaierile au devenit tot mai patimase si tot mai intime pana ce...intr-o buna zi fatuca a decis ca "marea ei iubire" nu este chiar atat de mare, ba chiar nici nu mai merita a fi bagata in sema...si am trecut la "sporturi extreme"........O tempora, o mores !  Dezlantuisem fiara. Ce eram eu obsedat de sex, dar ce era fatuca asta, nu suporta comparatie...In luna a patra a relatiei noastre ( ce coincidea cu sfarsitul anului scolar ) legatura dintre noi devenise notorie pentru intreaga clasa. Imi castigasem tigarile si coniacul. Amicii, au pus mana de la mana si mi-au inmanat ( respectuosi ) marele premiu. In contrapartida, a trebuit sa intru anumite "detalii" erotice, detalii ce provocau erectie instantanee ascultatorilor avizi de "cunoastere"...
  Si uite asa...mi-am petrecut "sfarsitul lumii"...sfarsitul copilariei si adolescentei, sfarsitul inocentei, apropiindu-ma fara sa stiu, de catre prima poarta a iadului, ce urma sa se deschida pentru mine.
  Revenind insa la lucruri mai serioase...Daca "scena despartirii" pentru ai mei, a fost cat de cat echilibrata, "scena despartirii" pentru iubita mea, s-a derulat la cu totul alte cote melodramatice.... Plansete disperate, juraminte de iubire...implorari... Implorari. Margareta intrase la facultate...performanta ce eu nu o reusisem ( din varii motive ) Mamica lu' Margareta ( divortata si la fel de arzoaica ca si fiica ) avea o sumedenie de "cunostinte"...Printre ele, era ( ironia sortii ) un "grad" mare ce lucra chiar la comisariatul militar unde urma sa fiu incorporat. Tante asta, observand "atasamentul" fiicei sale fata de subsemnatul...atasament total, in urma caruia fetita domniei sale ramasese nitelus gravida ( nu mai mult de luna a doua ) mi-a propus urmatoarea combinatie, reciproc avantajoasa...zicea ea. Iei tu la mine fata de nevasta ( ca-asa-i frumos si ortodox ) si aranjez eu la tine, facut armata in Galati, chiar in comisariat, cu toate avantajele ce implica ghidusia asta ( program opt ore, scarta scarta pe hartie...venit acasa de cate ori vrei pe saptamana...intalnit cu "sotia" pentru "destindere"...ehehe...)  Ptiu Drace, piei din fata mea! Doamne Fereste-Ma de ispita !!!  Cum dracu sa rezisti. Faci armata la FF ( fara frecventa ) si ai si lber la sex...Fain tare de tot...numa ca...treaba cu insuratoare nu ma incanta de fel..Vreo doua zile m-am muncit cu dilema asta... Pana la urma "ratiunea" a invins sexualitatea si i-am spus "pass" mamaitei... A fost jale. Iubi a inceput sa boceasca din toti rarunchii, iar mamica...mamica a trecut la planul de rezerva..
 - Eeeeii fire-ai al naibii sa fii de golan...vasazica de asta imi esti ???  Ei lasa atunci pulica ca ai sa vezi tu unde te intarca dracu' in armata...Las ca te aranjez eu pe tine lepadatura ordinara ! Mars afara din casa mea...si tu idioato, poate te mai prind cu asta ca-ti sfaram capu' ala prost..
  ...Am trecut pe sub bolta de piatra. Am batut cu pumnul in usa groasa de lemn si un soldat mi-a deschis-o indemnandu-ma pe scari in jos. Agitatie mare. Pe holul lung si intunecos o multime de recruti. Ni se cere ordinul de incorporare si in functie de oarece date inscrise pe el, suntem selectati si manati ca oile pe mai multe usi. Intru si eu impins din spate, grabit, de catre un "grad" pe una din ele. In spatele ei o sala, destul de incapatoare. Mai bine de treizeci de "debusolati" stau speriati ca niste gaini, intr-o poiata noua. Observ si cateva mici grupuri de cate 2-3 insi. Pesemne ca astia se cunosc intre ei...bine le-o fi, gandesc eu. Caut din priviri...nu stiu ce, un miracol...o fata cunoscuta...cineva care sa-mi spuna ca totul e o farsa si ca peste cateva clipe o sa revin la viata mea adevarata..cunoscuta mie... Pe dracu.. Nu-i nimeni si nu cunosc pe nimeni. Asta e ! Ma imbarbatez, privesc in jur si zaresc pe ici pe colo, "gaini" mai speriate decat mine. "Gata", imi zic. " Daca te-ar vedea Porta ori Legionarul, te-ar scuipa in fata, babalaule ! " .. " Revino-ti baiete ! " Asta e..." Macar nu te face de rusine "  Stam ca oile, de ceva vreme. Nu ne mai baga nimeni in sema. Intru si eu in vorba cu un tip ce are valiza "parcata" langa a mea. Vreo doi "curajosi" fumeaza, mai incolo.  Scot si eu o tigara si-l servesc pe respectivul...Tata, sarmanul mi-a facut rost de un bax de Kent... Imediat, se mai declara unul prietenul meu si...inevitabil il servesc si pe asta cu o tigara. Ne destindem si stam la taclale asejati pe valize. Primul "prieten" ma intreaba:
- Esti insurat ?
- Era cat pe ce, da' am scapat...Tu ??
- Eu is....de sase luni...Poate ne-o da astia mai aproape de casa...Ce zici, n-ai idee ???
- Dehhh ..Cine stie fac eu pe optimistul  ( Pulica, daca nimeresti cu mine in grupa, asa cum se pare, numai aproape de casa n-ai sa fi..)
- Auzi ? Intreaba iarasi asta..Ai venit cu cineva ???
- Adica ? Fac eu pe nestiutorul...
- Adica pe mine m-au condus si ma astepata la gard ( curtea betonata a "stabilimentului" era imprejmuita de un gard sanatos, de caramida, ca la puscarie - mai putin sarmele ghimpate ) maica-mea, taica-miu si nevasta-mea....Saracii. Cred ca s-au saturat de cand stau acolo...
- Neeee.. Eu am venit singur. Le-am spus alor mei aseara. Sa nu prind unul dupa mine dimineata ca fac urat de tot..."Prietenul" ma priveste invidios si admirativ tot o data...
  Pe usa navaleste unul strigand.
- Bai !!! Stinge-ti dreacu' tigarile ca vin astia cu tabelele.
 Toata lumea stiveste cu parere de rau mucul de tigara. Smecherii din gasti, care deja o dadusera si pe pileala, dosesc la urgenta sticlele in geamantane.  Apar doi in uniforme si cu epoleti. Unul are un tabel din mai multe foi, prinse cu agrafe intre ele. Celalalt n-are nimic...Numai draci la maxim..
- Ba !!!  Care pizda matii ai fumat in obiectiv ??? Toata lumea priveste absent in podea sau la tuburile de neon ce se intrerup cu mici pocnete...
- Va mortii mamelor voastre de racani... Lasa ca o sa va scoata armata smecheriile din cap..O sa beliti voi ..plua...incepand de maine
- Cascati urechile la mine. Iesim in curte. Nu va imprastiati ca curcile. Toata lumea ramane in formatie...la un loc adica. Tovarasul plutonier va striga dupa tabele si care se aude pe nume, fugulita langa zidul de la poarta... Acolo sta teapan si disciplinat pana la noua comanda. O sa primiti ratia de alimente pe ziua de azi. Toata lumea isi ridica drepturile fara comentarii si le introduce in bagaje...  Ati inteles ???
  Cativa de "da"..obositi.  Ne impiedecam pe scari si in valizele de lemn, patratoase si supraincarcate... " Prietenul" imi sopteste in ceafa..
- Am facut o ..plua..Daca ne dau astia hrana rece, inseamna ca ne duc la dracu-n praznic...mama ei de viata...
  Ajungem cu chiu cu vai in curte. O alta serie, din fata noastra, paraseste "perimetrul" sub forma de gloata, catre iesirea spre gara. Plutonierul ma striga si pe mine si pe "prietenul" meu, astfel incat fugim mintenas catre "zidul de la poarta"...Nebunie la maxim !!!! De cealalta parte a zidului, zeci de rubedenii topaie ca popandaii pentru a se ridica peste inaltimea de doi metrii a gardului pentru a-si repera "odorul" nepretuit....
- Janeeee !!! Janeee !!! se aude o voce de bariton..
- Uite, zice amicul, ala e tata...M-a vazut..Uite si langa el, nevasta-mea...Mama saraca cred ca nu a mai venit... Dau sa comentez ceva, da-mi ingheta "comentul" in gat...
- Puiutuuuu !!! Hei !!! Baiatu' mamii !!!!!!!!! Aici suntem !!!! Impietresc instantaneu. Privesc catre zid si nu-mi vine sa cred. Toata gasca in par... Frateee...Spune-mi ca visez. Tata, mama,soru-mea, Margareta si....cireasa de pe tort...bunicu !!! Domnul Dumnezeul meu ! Cu ce ti-am gresit eu tie Doamne, sa ma umilesti in halul asta...." Prietenul" meu ma priveste cu "mila si compasiune"...mare mincinos esti amice, pare a insemna privirea lui.
  Ni se aduce si "hrana rece" ...Naspa ! O paine mare, neagra, un sfert de calup de branza, un pateu si doua conserve de fasole.
- Recruti !!! Zbiara vocea nervoasa. Asta este ratia voastra de hrana si pentru ziua de maine, cand o sa ajungeti la unitate. Nu o pierdeti, nu o aruncati..ca altfel ramaneti maine flamanzi, pentru ca nu sunteti bagati in portie decat poimane... La gara, fuga mars !  care perde trenul batalionul il asteapta !  Nu va imbatati si nu faceti panarame pe tren...altfel, batalionul va asteapta !!! Mars la gara !!!
   Ma rog fierbinte in gand, asa porc de ateu cum sunt, sa faca Dumnezeu o minune si sa-i goneasca pa ai de ma strigau, pe la casele lor...Ies pe poarta si Dumnezeu imi zice << Sictir golane >> ...Cinci suflete tabara pe mine. Mama se agata de gatul meu, pe partea dreapta, Margareta, pe stanga...tata imi strnge mana si-mi ia valiza si bunicu...plangand ca la parastas, da nebun sa ma pupe. "Inebunesc cu capu" ...Am mainile ocupate cu "suplimentul de hrana" astfel incat nu pot para...si bunicu' reuseste performanta sa ma pupe tare, clar si apasat, apoi mama si iubita... Fac un pas inapoi si ca sa ma eliberez, arunc conservele de fasole si pateu, pe sinele de tramvai, la vale, branza o scap printre picioare si doar painea ramane recuperata, la subsoara...Cativa "colorati" adunati la pomana in astfel de ocazii se reped ca sobolanii sa recupereze conservele ce fug la vale. Ti-ai gasit...Bunicu ( la cei 76 de ani ai lui ) e mai rapid decat hultanul...O ia la fuga dupa ei strigand cat il tine gura:
- Lasa jos conservele baiatului ca va crap capetele bisericuta mamelor voastre de ciori...Cu mosul nu e de glumit. A fost sergent de jandarmi la viata lui si e in stare sa se bata cu trei insi chiar si la varsta asta...Ciorile abandoneaza cu parere de rau prada si se amesteca in multime.... Capitulez si eu...S-a dus dracului imaginea mea de "dur"...Tot ce mai sper este doar faptul ca daca norocul imi va surade, chipurile cunoscute astazi vor avea alta destinatie decat a mea.
  Garnitura trenului are un vagon special pentru "tinerii recruti"... Langa vagon iarasi un  APV-ist ( armata pe viata - angajat al MAPN-ului ).  Ne sorteaza iarasi in functie de "ordinul de drum"...Dumnezeu nu e chiar atat de ranchiunos.  Se pare ca am scapat de "prietenul" meu...Oricum, nu-mi mai pasa. La geamurile vagonului "insotitorii" continua sa se agite si sa transmita pachete si pachetele "odraslelor". Cand ma credeam linistit, in rama ferestrei il vad pe tata. Imi face semne disperate, agitand o sacosa de hartie. Ma fac ca nu-l observ. tata insista. Bate in geam si unul dintre ocupantii locurilor apropiate deschide.
- Tata, tata !!! Ia de aici, un sprit, sa ai pe drum sa bei cu colegii...
- Nu-mi trebuie ! Sar eu ca o capra raioasa.. N-am nevoie de nici o bautura...Si ma prefac ca-mi aranjez mai bine valiza sub canapeaua de vinilin...
- Nu te lua dupa el nene !  Intervine unul mai fasnet. Dao-n coace ! Lasa ca o s-o caute el mai tarziu.... Tata strecoara sacosa prin spatiul superior al ferestrei si "golanii" cotrobaiesc prin ea, descoperind continutul...Un litru de coniac "Ovidiu"...Mama bunului
   Trenul da semnalul de plecare si cuplele se intind, zdruncinand gloata pestrita...Pret de cateva clipe, "escorta" mea sentimentala incearca sa se tina in drteptul vagonului, fluturand frenetic maini, batiste, regrete si iubiri pierdute...Asta a fost tot...Boghiurile vagoanelor trancanesc peste macazele de iesire ale garii si trenul prinde viteza catre necunoscut.............

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu